Akkuvarastot sähköverkon osana – Eliaksen diplomityö pureutuu uuteen ilmiöön

Energiamurros ja akkuvarastot muuttavat vauhdilla sähköverkkoa. Me Nivoksella haluamme ymmärtää uusien teknologioiden vaikutukset, jotta voimme jatkossakin siirtää sähköä häiriöttä. Elias Syrjämäen diplomityö toi meille arvokasta tietoa akkuvarastojen roolista.

Tuulivoima ja hajautettu energiantuotanto aiheuttavat kuormituksen vaihteluita, ja verkkoyhtiönä meidän on pysyttävä kehityksen kärjessä. Uusin tutkimustieto ja utelias mieli vievät meitä eteenpäin – ja tässä alan opiskelijat ovat tärkeässä roolissa.

Lappeenrannan LUT-yliopistossa sähkötekniikkaa opiskeleva Elias Syrjämäki (kuvassa vasemmalla) päätyi Nivokselle hänen professorinsa vinkattua työpaikkailmoituksesta.

”Sähköverkkotekniikka kiinnostaa. Halusin soveltaa oppimaani käytännössä ja tutustua alan työtehtäviin”, Elias kertoo.

Meidän on tunnettava akkuvarastojen vaikutukset sähköverkkoon

Diplomityössään Elias tutki Fingridin reservimarkkinoille osallistuvien akkuvarastojen vaikutuksia sähkönjakeluverkkoon ja laski, kuinka paljon tehoa tarvitaan taajuuden hallintaan. Aihe liittyy sähköntuotannon ja -kulutuksen tasapainoon, joka toteutuu parhaiten sähköverkon taajuuden ollessa 50,0 hertsiä. Tasapainon horjuessa seurauksena voi olla sähkökatkoja tai muita häiriöitä.

Vaikka sähkömarkkinoilla ennakoidaan tuotantoa ja kulutusta, poikkeamia syntyy aina, ja siksi Fingrid ylläpitää reservimarkkinoita, joilta hankitaan tehoa taajuuden säätämiseen. Akkuvarastot ovat yksi tapa hallita taajuutta ja varmistaa sähkön toimitusvarmuus.

”Hajautettu energiantuotanto ja akkuteknologia tuovat verkkoon kaksisuuntaista liikennettä: välillä ne kuluttavat sähköä, välillä syöttävät sitä takaisin. Verkkoyhtiönä Nivoksen on hyvä ymmärtää ilmiön vaikutuksia”, Elias toteaa.

Opinnäytteet tuovat uutta tietoa ja näkökulmia

Diplomityö tarjosi meille arvokasta tietoa tulevaisuutta ja akkuvarastojen sijoittamista varten.

”Jakeluverkkotoimijan kannattaa sijoittaa akkuvarasto jännitteensäätöä hyödyntävään paikkaan ja varautua sekä akkujen tuotannon että kulutuksen sähköasemalle aiheuttamaan kuormitukseen”, Elias tiivistää.

Verkkoliiketoiminnasta vastaavan johtajamme Timo Korpelaisen mukaan akkuvarastot ovat uusi ilmiö, josta on vain vähän käytännön kokemuksia. Diplomityöntekijän palkkaaminen on oiva tapa perehtyä ilmiöihin syvällisesti.

”Opinnäytetyö hyödyttää molempia. Opiskelija voi tehdä laskelmat hyödyntäen meidän asiantuntemustamme, ja samalla me saamme käyttöömme viimeisintä tutkimustietoa. Eliaksen työn perusteella voimme arvioida akkuvarastojen vaikutuksia sähköverkkoon ja varmistaa sähkönjakelun toimitusvarmuuden”, Timo summaa yhteistyön hyötyjä.

”Kun meillä on tarve selvittää jokin asia tarkemmin, etsimme yliopistojen kautta opiskelijan, joka pureutuu aiheeseen syvällisesti. Kannattaa siis seurata oman oppilaitoksen ilmoituksia diplomityöpaikoista”, Timo vinkkaa.

Myös muun muassa Iida ja Jonna ovat tehneet päättötyönsä toimintaamme liittyen. Kannattaa perehtyä:

Laskimme jätevedenpuhdistamon kasvihuonepäästöt ensimmäistä kertaa

Jonnan opinnäyte luo tietopohjaa vuotovesien hallintaan 


Haluatko pysyä ajan hermolla? Tilaa uutiskirjeemme!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat ensimmäisten joukossa tietoa energiaan, veteen ja lämpöön liittyvistä ajankohtaisista aiheista (max 1-2 kertaa kuukaudessa)! Lähettämällä sähköpostiosoitteesi annat meille luvan tallentaa tietosi asiakasrekisteriimme. Käsittelemme asiakastietojasi huolella, tästä linkistä pääset lukemaan tietosuojaselosteemme.